Akarsz róla beszélni? Régebben a mentális egészségünk tabunak számított, de ma már egyre jobb a helyzet, egyre többet beszélünk róla.

Tettük ezt október 10-én is, a Lelki Egészség Világnapján, amikor is Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője, Martony Zsuzsanna geriáter szakorvos és pszichiáter, illetve Juhász Bettina pszichológus, a Mélylevegő Projekt társalapítója osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat, kutatási eredményeiket a témával kapcsolatban.

A beszélgetés során a szakértők kitértek többek között a fiatalok elmagányosodásának kérdésére, a szubjektív boldogságérzetet mérő World Happiness Report idei jelentésére, valamint az időseket érintő mentális problémákra is.

Kiss-Kozma Georgina kiemelte, hogy magány nem csupán az idősebb generációkat érinti. A nemzetközi kutatási eredmények és az Ifjúságkutató Intézet ifjúságügyi jelentéséből ( https://ifjusagkutatointezet.hu/.../ifjusag-2023-jelentes... ) is kiderül, hogy egyre több fiatal szenved ettől.

Az egykori közösségi létformák helyét ma sokszor a sötét szobákban ülő, képernyőfény által megvilágított arcok foglalják el, melyek a digitális kapcsolatok felszínességére és a mélyebb emberi kötelékek hiányára utalnak. Ezért elengedhetetlen a közösségi kapcsolatok erősítése.