Az Ifjúságkutató Intézet első ízben, hagyományteremtő szándékkal adta ki a 2023-as évről szóló, az ifjúságügy legfontosabb trendjeit és eseményeit összegző jelentését. Az Ifjúság’23 – Jelentés az ifjúságügyről a következő témák mentén elemzi a tavalyi évet:

- nemzetközi környezet változásai
- külhoni magyar fiatalok helyzete
- jogi környezet és a fiatalokat támogató intézkedések
- fiatal felnőttekből felnőtt fiatalok
- demográfiai folyamatok
- gazdaság és a munkaerőpiac
- oktatás
- ifjúságpolitika
- érdekérvényesítés és érdekképviselet

Január 15-én sor került a jelentés budapesti bemutatójára, ahol először Székely Levente intézetigazgatónk köszöntötte az eseményen megjelenteket. 

Ezután Kiss-Kozma Georgina előadásában a magyar ifjúságot a tavalyi évben érintő főbb tendenciákat, trendeket fejtette ki: előadásában a demográfiai helyzet mellett szót ejtett az inflációs környezetről, a lelki egészség problémáiról és a mesterséges intelligencia előretöréséről is. A 30 év alatti nők körében kissé emelkedett a gyermekesek hányada, s noha a családalapítás időpontja kitolódik, ettől függetlenül még a fiatalok hagyományos családmodellben gondolkodnak a jövő kapcsán - hangzott el kutatásvezetőnktől.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke, Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője és Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója beszélgetett a kiadvány főbb megállapításáról Hier Katica, intézetünk kutatója moderálásában.