Cserkészek látogattak az MCC szolnoki képzési központjába

Az „Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet” tanulmánykötet bemutatóján szerzők és cserkészek beszélgettek a közösség erejéről, az egymásért való felelősségvállalásról.

A kerekasztal-beszélgetésben részt vett Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója, a kötet társszerzője, Kelemen László, a Magyar Cserkészszövetség országos elnökségi tagja, Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője és Boha Dániel, a Szolnoki 196. sz. Damjanich János Cserkészcsapat csapatparancsnoka. A beszélgetést Révész Panni, az MCC Középiskolás Programjának hallgatója moderálta, aki maga is cserkész volt, így saját élményeit is beleszőtte a beszélgetésbe.

A beszélgetés elején minden résztvevő megosztotta a cserkészettel kapcsolatos első emlékeit, és azt, hogyan került kapcsolatba a szövetséggel. A rövid történetek után Székely Levente igazgatónk mesélt a könyv megszületésének folyamatáról.

"Nehéz a 110 évet úgy összefoglalni saját személyes történetek alapján, mégis az adja vissza a szellemiséget leginkább. A könyvben olyanok dolgokról is szó esik, amelyekről régebben nem szabadott beszélni - kezdve a cserkészvezetők üldözésétől és likvidálásától a mozgalom titkos szervezésééig a kommunizmus idején."

Kelemen László, katolikus pap szerint az „Isten, haza, embertárs” jelmondat a mai világban elavultnak tűnhet, ám a gyerekek ma mindennél jobban éhezik a konzervatív értékeket. A cserkészet egy olyan értékalapú közösség, ami olyan elvek mentén szerveződik, melyek kétségtelenül fogódzót és mintát nyújtanak a fiatalok számára. Az MCC is hasonlóan közelíti meg azt a kérdést a diákok tehetséggondozása kapcsán.

A rendezvényt a 196. sz Damjanich János Cserkészcsapat csatakiáltása zárta.