A Kárpát-medence délnyugati csücskében évszázadok óta békében él együtt a magyar, a horvát és a szlovén nemzetiség a határ mindkét oldalán.

A vidéket az utóbbi három évtizedben ugyanakkor a délszláv háború hatásai, valamint a gazdasági nehézségek és az ebből eredő elvándorlás is sújtották. Szlovénia és Horvátország magyarlakta régiója mindkét ország esetében a legelmaradottabb térségek közé tartozik. A fiatalok helyben történő boldogulása és ezen keresztül a nemzetiségi kultúra megőrzése szempontjából kiemelkedő fontossággal bír a munkahelyteremtés, az infrastrukturális fejlesztések, valamint a saját otthonhoz jutás kérdése.

Sullivan Ferenc kutatónk az MCC Szombathely rendezvényén Balázsy Péter jogásszal, a Vas Megyéért Egyesület elnökével, Ftičar Inessel, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet - MMISZ elnökével, Holecz Martin szlovén nemzetiségi aktivistával, Handler Markóval, a Gradišćei Horvát Kulturális Egyesület aktivistájával és a HMDK- Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége - DZMH képviseletében Tarnai Attila falugazdásszal beszélgetett a vidék fiatalságát érintő kérdésekről.