NYRIS 2024: Fiatalok igazságos és tisztességes világban

2024. június 12-14-én, 16. alkalommal került megrendezésre a Nordic Youth Research Symposium a finnországi Tampere-ben. A mai fiataloknak számos társadalmi-ökológiai válsággal kell szembenézniük a mai világban, életüket társadalmi átalakulások, világjárványok, az éghajlatváltozás következményei, háborúk, biztonsági kérdések befolyásolják. Egyre fontosabb számukra, hogy hallassák a hangjukat, s hogy meg is hallgassák őket. Az észak-európai fókusszal 1987 óta rendszeresen megszervezésre kerülő, nagy múltú konferencia résztvevői köre és a tematika is jelentősen bővült azóta, mára az európai perspektívánál is szélesebb, amit jól mutat, hogy Ausztráliától Észak-Amerikáig, a világ minden részéről vonzza az fiatalokkal foglalkozó kutatókat.

Az idei évben, Finnországban az Ifjúságkutató Intézet és Budapesti Corvinus Egyetem Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet közös szekciót szervezett „Do crisis-ridden times create more media-literate youth?” címmel.

A konferenciára Bugár Dóra, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola hallgatója, valamint Tótszegi Rebeka, a Média Iskola hallgatója is elkísérte a magyar delegációt, akik konferencia beszámolóval gazdagítják majd az Ifjúságkutató Intézet idei évben megjelenő nemzetközi lapjának, a Youth and Generation Studies következő lapszámát.

A konferencia első napján Kiss-Kozma Georgina az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője arról beszélt, hogy miként alakítja a fiatalok párkapcsolatát és családalapítási terveit a digitális médiakörnyezet, Pelle Veronika (Budapesti Corvinus Egyetem) előadásában pedig azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy miként lehet médiatudatosságot építeni a családokban, ott, ahol a szülők generációja is kihívásokkal küzd. A zárónapon Székely Levente intézetigazgató a mesterséges intelligencia aktuális kérdései mellett az ifjúság kihívásaival foglalkozott a szingularitás küszöbén. Bokor Tamás (Budapesti Corvinus Egyetem) pedig arról tartott előadást, hogy hogyan gondolkodnak az egyetemisták a generatív mesterséges intelligenciáról, és milyen hatással van annak használata a tudományos írásra és a digitális készségekre.

A konferencián a magyar delegáció tagjai amellett, hogy betekintést nyerhettek az ifjúságkutatás aktuális kutatási irányaiba, legfontosabb trendjeibe, kapcsolatteremtésre is alkalmas volt, mind a hivatalos programokat követő eseményeken, mind a kávészünetekben.