Általában egy adott év vége vagy a következő eleje a különféle értékelésektől, elemzésektől hangos világszerte. Ilyenkor a nyelvészek is előrukkolnak a gyakran használt vagy arra a bizonyosesztendőre leginkább jellemző szavakkal kapcsolatos számvetésekkel.

AHarperCollins kiadó 2023-as év kifejezése az „AI” lett; arra hivatkozva, hogya mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmak száma nőtt leginkább a közbeszédben. A Merriam–Webster-nél a „hiteles” szó végzett az élen, amit szintén a mesterséges intelligenciával, annak megbízhatóságával kapcsolatos diskurzus magyaráz. Az Oxford University Press kiemelt szófordulata a „rizz” szlengkifejezés, amely stílust, vonzerőt jel. Az Oxford munkatársai egy szólistát tettek közzé, amelyről a közönség választhatta ki a leggyakrabban használt szavakat.

Az Ifjúságkutató Intézet is hasonlóan járt el, kutatásában összesen ezer, reprezentatív mintavétellel kiválasztott 15–29 év közötti fiatalnak szabta feladatul, hogy válassza ki egy listáról 2023 szavát. Döntésük alapján az előző évet az „infláció, a háború és a toxikus” szavak jellemezték a legjobban. Az értékelés nem meglepő, hiszenaz infláció és a háború szavak uralták tavaly a közbeszédeta médiában, a politikai kommunikációban és a hétköznapi beszélgetésekben egyaránt. A toxikus szó ugyanakkor a fiatalok mentális egészségi állapotának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint, a különböző válságok mellett, az egyéni médiahasználat okozta elmagányosodás világszerte érezhető és kezelendő probléma, amit most az Ifjúságkutató Intézet szóversenye is alátámaszt. 

A kutatás alapját képező adatfelvétel 2024 januárjában készült a magyarországi 15–29 évesekre vonatkozó összesen 1000 fős reprezentatív minta segítségével, online lekérdezéssel.

 

Budapest, 2024. február 15.