A fesztiválszezon az európaiak ötödét képes megmozgatni. A magyarokat valamivel jobban, de ők sem szívesen engednék egyedül fesztiválozni a fiatalokat 17 éves korukig – derül ki az Ifjúságkutató Intézet legújabb nemzetközi kutatási eredményeiből.

A fesztiválozás továbbra is főleg a fiatalok elfoglaltsága Magyarországon: saját bevallásuk szerint az elmúlt egy évben a 18–29 évesek vettek részt legnagyobb arányban fesztiválokon (36%) – közülük 10 százalék többön is. Érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, valamint a nagyobb településeken élők nagyobb arányban fesztiváloztak 2023-ban.

Az Ifjúságkutató Intézet összesen 12 nemzetre (Magyarország, Horvátország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Montenegro, Románia, Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia) kiterjedő kutatásából megállapítható, hogy e Közép-Európai országokban a megkérdezettek átlagosan 17 éves korukban engednék el először egyedül fesztiválozni a fiatalokat.

Több európai fesztiválra már 16 évesen is be lehet menni kíséret vagy szülői engedély nélkül, azonban 16 éves korig a magyarok 32 százaléka, míg 17 éves korig 42 százalékuk engedné el a fiatalokat egyedül. A magyar válaszadók több mint fele (58%) vélte úgy, hogy csak 18 éves kortól engedhető el valaki felnőtt kíséret nélkül. A kutatásból kiderül, Ausztriában hagynák a legnagyobb mértékben a 17 év alattiakat fesztiválozni (45%), míg Horvátországban a legkisebb arányban (13%). Montenegróban voltak a legtöbben azok, akik először csak 18 év felett engednék el a fiatalokat fesztiválozni (68%), míg Ausztriában bíztak meg leginkább a 18 év alattiakban: a megkérdezettek 64 százaléka ugyanis már felnőttkoruk betöltése előtt is elengedné őket kíséret nélkül.

Az elmúlt évhez képest (20%) valamivel több magyar tervezi, hogy idén részt vesz valamilyen hazai fesztiválon (22%). A vizsgált 12 ország közül a legnagyobb különbség az előző évi és az idei tervezett részvétel között Montenegróban volt, ahol kisebb arányban terveznek 2024-ben fesztiválozni (23%), mint ahányan voltak az elmúlt évben (35%). Összesen még öt ország esetében mutatkozott meg hasonló tendencia: Észak-Macedóniában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában és Ausztriában. Szintén hat országban viszont, a tavalyi évhez képest, többen szeretnének fesztiválozni idén – a magyarok mellett a csehek, horvátok, lengyelek, szlovákok és szlovénok nyilatkozták ugyanezt.

A kutatás alapját képező adatfelvétel 2024 tavaszán készült összesen 12 ezer, országonként 1000 fős reprezentatív mintával. Az adatfelvételt Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER készítette az Ifjúságkutató Intézet számára.

Budapest, 2024. június 24.