A konferencia második napjának gerincét a meghívott hazai és külföldi vendégek előadásai, valamint a szakértői panelbeszélgetések alkották. Ezek a fiatalok és a művészetek, valamint az online média viszonya, a kommunikáció, a médiagenerációk és a fesztiválkultúra, az online tartalomfogyasztás és -előállítás, valamint a kultúra jövőbeni szerepe köré szerveződtek.

A megjelenteket Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója köszöntötte, majd Anna Brosch, a katowicei University of Silesia adjunktusa tartott előadást az online celebeket övező kultúráról, a közösségi média hatalmáról és árnyoldaláról. Jennie Bristow, a nagy-britanniai Canterbury Christ Church University oktatója a Z generációra jellemző tulajdonságok, az identitáspolitika és a nemzedéki összetartozás dimenzióiról, Kárpáti Andrea, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az ifjúsági szubkultúrákról beszélt. Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatója a fiatalság és a komolyzene kapcsolatát elemezte az intézet friss kutatási eredményei alapján. Az előadásban ismertetett adatok rávilágítanak, hogy míg tízből hét fiatal szerint a komolyzene teljes mértékben vagy könnyen hozzáférhető számukra, abszolút többségben vannak azok (56 százalék), akik sohasem hallgatnak komolyzenét.

Uricska Erna PhD hallgató, a Budapesti Corvinus Egyetem óraadója és Barnucz Nóra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje a fiatal rendőrtanulók oktatásában alkalmazható vizuális technikákról, Swikrita Boruah és Madhusmita Boruah indiai médiakutatók, egyetemi oktatók a politikai mémek választásokat befolyásoló erejéről tartottak előadást. Marija Vorkule, a rigai University of Latvia oktatója az közösségimédia-influencerek társadalmi felelősségéről beszélt az orosz-ukrán háború tükrében. Amna Zulfiqar és Faiza Khalid, a pakisztáni National University of Modern Languages oktatói a politikai diskurzusban megjelenő iszlamofóbiáról, Lorenzo Bernasconi olasz kutató, a Machiavelli Center munkatársa a tömegkultúra amerikanizációjában rejlő veszélyekről adott elő.

Pillók Péter, a Századvég Társadalomtudományi Kutatócsoport igazgatója előadásában a fiatalokra jellemző értékrendet és rezilienciaképességet vizsgálta. Veczán Zoltán, az MCC ösztöndíjas kutatója a közösségi médiában tanúsított aktivitás kapcsán a generációk egymásról alkotott sztereotípiáit vették górcső alá. Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója az intézet nyári fesztiválkutatásának eredményeit ismertette, A kutató elmondta: az intézet kutatása három fesztiválra – az MCC Fesztre, a Campus Fesztiválra és a Strand Fesztiválra – terjedt ki. Az előadásból többek között kiderült, hogy a látogatók nagy többsége jövőre is részt venne az adott fesztiválon. Szabó Júlia, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója ezt követően az erdélyi fesztiválkutatások történetét és megállapításait mutatta be.

Az előadókat három kerekasztal-beszélgetés követte. Az első panelbeszélgetés a fesztiválokat szervezői szemszögből járta körül, az MCC Feszt, a Vibe Fesztivál, a Művészetek Völgye és a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezőinek közreműködésével. Ezt követően Bokor Tamás, Falyuna Nóra és Guld Ádám egyetemi oktatók a tartalomgyártás és -fogyasztás kortárs trendjeit járták körül. Végül Juhász Anna kulturális menedzser, Méry Rebeka népdalénekes és Somossy Barbara műsorvezető, televíziós producer a kultúra jövőbeni szerepét latolgatták. A konferencia zárásaként Méry Rebeka egy zoboraljai népdalt adott elő.