Megpróbáltatások között is az emberek szolgálatában!

Hazánk legnagyobb és legrégebb óta működő ifjúsági szervezete, a Magyar Cserkészszövetség a történelem viharai ellenére is megőrizte 110 éves alapjait. Réti Gergely cserkészvezető, az MCC Közjogi Műhely kutatója beszélgetőpartnereivel a szervezet eredetéről, céljáról és küldetéséről társalgott a békéscsabai központunkban tartott „Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet” című könyvbemutatón.

A kerekasztalbeszélgetés vendégei Kéri László, az V. cserkészkerület vezetője, Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója, és Marosvári Attila történész, levéltáros voltak. A diskurzus során szó esett a cserkészet angliai eredetéről és arról, hogyan jutott el ez a mozgalom Magyarországra. Kitértek a cserkészet két világháború alatti történetére és a kommunizmus alatti sorsára is.

„Azért neveljük a gyermekeket, hogy egy jobb világot teremtsünk általuk. Olyan dolgokra tanítjuk őket, amelyek ma már kuriózumnak számítanak, mint például a bizalom” – fogalmazta meg a cserkészet küldetése kapcsán Kéri László, majd hozzátette: „Nem lehet minden fiatalt cserkésszé nevelni, de cél, hogy minden gyermek megismerkedjen a cserkészettel.”