Szerezd vissza a családodat – légy okosabb az okostelefonnál! című előadásában Pöltl Ákos, az Ifjúságkutató Intézet kutatója a szülői minta és az otthoni szabályok kialakításának fontosságát hangsúlyozta. A szakértő ismertette azokat a fiziológiai és mentális folyamatokat, amelyek kapcsán súlyos függőség alakulhat ki a különböző digitális tartalmak fogyasztása irányában.

A PISA-felméréseken is tapasztalható teljesítményromlás kiindulópontjaként egyértelműen 2012-t jelölte meg, azt az évet, amikortól az okostelefonok széles körben elérhetővé váltak, és rohamos tempóban elterjedtek.

A folyamatot nagyban segíti az ún. „figyelemgazdaság” és az abban érdekelt techóriások és az általuk üzemeltetett közösségimédia-platformok. Az ő érdekük egyértelműen a magasabb profit elérése a reklámbevétel alapján, amihez viszont az kell, hogy a figyelmünket minél hatékonyabban a képernyők elé szegezzék. Mivel az emberi agy huszonéves korunk derekáig fejlődésben van , így ennek a folyamatnak a legnagyobb célpontja a könnyen befolyásolható gyermekek és fiatal felnőttek.