A Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért! című előadásában Pöltl Ákos, intézetünk kutató-szakértője a szülői minta és az otthoni szabályok kialakításának fontosságát hangsúlyozta. Előadásában ismertette azokat a fiziológiai és mentális folyamatokat, amelyek kapcsán súlyos függőség alakulhat ki a különböző digitális tartalmak fogyasztása irányában. A PISA-felméréseken is tapasztalható teljesítményromlás kiindulópontjaként egyértelműen 2012-t jelölte meg, azt az évet, amikortól az okostelefonok széles körben elérhetővé váltak és rohamos tempóban elterjedtek.

A folyamatot nagyban segíti az ún. „figyelemgazdaság” és az abban érdekelt tech-óriások és az általuk üzemeltetett közösségi média platformok. Az ő érdekük egyértelműen a magasabb profit elérése a reklámbevétel alapján, amihez viszont az kell, hogy a figyelmünket minél hatékonyabban a képernyők elé szegezzék. Mivel az emberi agy huszonéves korunk derekáig fejlődésben van, így ennek a folyamatnak a legnagyobb célpontja a könnyen befolyásolható gyermekek és fiatal felnőttek.

A túlzott képernyőhasználat során kialakult súlyos függőség kezelésére Pöltl Ákos részletesen bemutatta a közönségnek az „Digitális detox” programot, amely során olyan eseteket tudnak kezelni egy legalább 4 hetes terápia során, amelyeket otthoni körülmények között már nem lehet eredményesen helyrehozni.