Szemben a nyugaton terjedő szellemiség által közvetített képpel, a család ma is az egyik legfontosabb érték Európában. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Ifjúságkutató Intézetének nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett európai országok lakosságának 92 százaléka gondolja fontosnak a család intézményét.

Többek között ez volt az egyik fő megállapítása az „Ostromlott értékeink – Values Under Siege 2022 kutatásnak, amelyet egy nemzetközi konferencia keretében mutattak be az MCC budapesti központjában. Az országonként reprezentatív értékrendkutatás összesen öt nemzet (Franciaország, Olaszország, Németország, Egyesült Királyság, Magyarország) ötezer lakosának megkérdezésével készült. A felmérés alapján a vizsgált országok átlagát tekintve az emberek 71 százalékának nagyon fontos, további 21 százalékuknak fontos a család. Magyarország kiemelkedik a mezőnyből, nálunk a megkérdezettek 92 százaléka mondta, hogy számára nagyon fontos a család, megelőzve azokat az olaszokat, akik hagyományosan családcentrikusságukról ismertek.

A kutatás alapján a család sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint például a barátok, a munka, a szabadidő, a politika, a vallás vagy a nemzet. Ez egyrészt rávilágít arra, hogy a járványügyi, gazdasági és energetikai krízisek korában felértékelődik a hagyományos közösségek szerepe, másrészt rácáfol arra a progresszív szellemiségre, amely a család jelentőségének megkérdőjelezést célozza és a család intézményének lebontására törekszik.