Az Ifjúságkutató Intézet munkatársai szeptember elején tanulmányúton jártak az Egyesült Államokban, ahol számos szakmai megbeszélést folytattak, és három helyszínen (New Yorkban, Garfieldban, valamint Washington DC-ben) is bemutatták az Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című kötetet.

A szakmai program keretében New York City-ben intézetünk munkatársai Magyarország Főkonzulátusán és a New York-i ENSZ Képviseleten is jártak, ahol többek között találkoztak Pongor Magdolnával, az ENSZ ifjúsági vonatkozású folyamataival foglalkozó első titkárral, valamint Magyarország Főkonzulátusán Pásztor István főkonzullal és Novák Tamás tudományos és technológiai attaséval egyeztettek a kutatások terén történő együttműködési lehetőségekről.

New York után Washington D.C.-ben folytatódtak a szakmai programok. Elsőként a George Mason University-n tettek látogatást kollégáink, ahol Brian J. Benison igazgatónak köszönhetően betekintést nyertek az amerikai gyakorlatorientált oktatási rendszerbe. A George Mason University innovációs teljesítménye, illetve kutatási potenciálja az állami egyetemek közül az első tíz közé tartozik. Ezt követően Helen Alvaré professzorral vitatták meg az amerikai és magyar családpolitika hasonlóságait és különbségeit.

Kollégáink a Georgetown University-n találkoztak Matthew Mangiacarnia programigazgatóval, valamint JD LaRockkal, a Northeastern Egyetem professzorával, aki Ted Kennedy néhai szenátor oktatási tanácsadója volt és kulcsszerepet játszott a massachusettsi oktatási reform alakításában. LaRockkal az oktatási reformokról és a munka jövőjéről folytattak eszmecserét.

A Heritage Foundationnál Ross Hougham hallgatói programokért felelős igazgatóhelyettessel beszélgettek a fiatal vezetők közpolitikai ismeretekkel és konzervatív értékekkel való felvértezéséről. Adam Kissel-lal, a Heritage Foundation oktatási szakértőjével pedig az amerikai oktatási rendszer kihívásairól, az iskolaválasztás és a szülői jogok témáiról folytattak megbeszélést.

Végül, de nem utolsó sorban kollégáink ellátogattak a Cygnal közvélemény-kutató céghez, ahol Brent Buchanan elnökkel találkoztak, ahol betekintést kaptak a legmodernebb közvélemény-kutatási módszerekbe és adatelemzési technikákba. A Washington DC kötetbemutatót megelőzően fogadta kollégáinkat őexcellenciája Takács Szabolcs nagykövet, akivel a magyar cserkészet szerepéről, az ifjúság helyzetéről, valamint a magyar-amerikai politikai kapcsolatokról folytattunk eszmecserét.

A szakmai látogatások révén értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk, és további nemzetközi együttműködési lehetőségeket is sikerült felvázolni, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak intézetünk kutatási és szakmai tevékenységének fejlődéséhez.