2024 augusztusa és szeptembere a paralimpiai mozgalom iránt érdeklődők számára igazán izgalmas időszak volt. A Párizsban rendezett XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon 39 magyar sportoló állt rajthoz. Köztük volt a címvédőként érkezett kajakos, Kiss Péter Pál is, aki Tokió után a francia fővárosban is diadalmaskodott. A 21 éves bajnok Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének társaságában az Ifjúságkutató Intézet, a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola és az MCC Szociológia Műhely közös rendezvényén osztotta meg tapasztalatait a felkészülésről és a versenyekről. A beszélgetést Fórizs Botond, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola diákja moderálta. Tóth Miklós Bálint, az MCC kutatótanára nyitóbeszédében kiemelte, hogy a paralimpia összeköti az embereket, és a sportolók küzdelmei lehetővé teszik számunkra, hogy átérezzük, milyen elkötelezett felkészülés áll a sikerek mögött.

A beszélgetés során Kiss Péter Pál elmondta, hogy a párizsi paralimpia egészen más élményt nyújtott, mint a tokiói világverseny. A magyar szurkolók közvetlenebbül követhették az eseményeket az azonos időzóna miatt, ami érezhető volt a verseny során is. „A vízen is érződött a szurkolás” – mesélte, különösen akkor, amikor francia versenyző is jelen volt.

Bajnokunk elismerte, hogy címvédőként kettős érzései voltak: az elvárás a jó szereplésre végig jelen volt, de egyben erőt is adott számára. Szabó László pedig hozzátette, hogy a kvalifikációs korlátok miatt a paralimpiára kijutni gyakran nehezebb, mint ott győzni, míg egy világbajnokságon sokkal nagyobb a mezőny.

Szabó külön kiemelte a franciák elkötelezettségét a paralimpia iránt: a lelátók tele voltak iskolás csoportokkal és sportegyesületekkel, színes pólóik pedig vibráló szigetekként emelkedtek ki. „Ezt az élményt a fiatalok számára akarták átadni, és ezt nagyon jól tették” – hangsúlyozta.

A rendezvény egyik legérdekesebb részén Szabó beszélt arról, hogyan változott meg a parasport az évek során. Kifejtette, hogy a fogyatékossággal élő emberek sportja egyre jelentősebb üzletággá válik, a paralimpiát ugyanazok a szponzorok támogatják, mint akik az olimpiát, és ez sokkal professzionálisabbá tette a mezőnyt. Számos országban, különösen Afrikában, Délkelet-Ázsiában és az Öböl menti országokban jelentős fejlődés tapasztalható, ahol nagyvonalúan finanszírozzák a parasportokat.

A beszélgetés végén szó esett arról is, hogy Budapest mennyire van felkészülve egy esetleges paralimpia megrendezésére. Szabó szerint jelenleg Budapesten még nincs annyi alkalmas sport- és turisztikai létesítmény (pl. szállodák), amely nagyszámú fogyatékkal élő sportoló és néző fogadására alkalmas, de reménykednek abban, hogy a jövőben ez változhat.

A beszélgetés betekintést nyújtott a paralimpikonok életébe és az általuk tapasztalt kihívásokba, valamint abba, hogyan válik egyre professzionálisabbá a parasport világa.