Pöltl Ákos kutató-szakértőnk Felvidéken, Debrecenben és Szegeden tartott előadásokat az okostelefon hatásairól, képernyőfüggőségről, mentális egészségről.

Az iskolák és családok közös felelőssége, hogy szabályokat állítsanak fel az okostelefon használatra vonatkozóan, így biztosítva, hogy a gyerekek egészséges idegrendszerrel és kiegyensúlyozott figyelemmel érjék el a felnőttkort – hangsúlyozta kutató-szakértőnk Debrecenben.

Pöltl Ákos szerint az okostelefonok világa jelentősen megváltoztatta a fiatalok mindennapjait, és komoly hatással van az egészségükre és fejlődésükre. A statisztikák szerint a fiatalok körében növekvő depresszió és pszichés problémák kapcsolódnak a képernyő előtt eltöltött időhöz.

A közösségi platformok célja, hogy minél tovább tartsák fenn a felhasználók figyelmét, ami függőséget okozhat. A 2023-as UNESCO jelentés javasolja, hogy az iskolákból ki kell tiltani az okostelefonokat.

A túlzott okostelefon-használat károsan befolyásolja a gyerekek fejlődését, elhanyagolva az alvást, a mozgást és a személyes kapcsolatokat - hangzott el Szegeden.

Pöltl Ákos a digitális világ családokra gyakorolt hatásáról beszélt: a szülők példamutatása és a tudatos technológiahasználat tanítása elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez.

Egyre több országban vezetnek be szigorú szabályozásokat az iskolákban az okostelefonok használatára vonatkozóan. Pöltl Ákos szerint a gyerekek figyelme így visszairányítható a valódi tanulásra és személyes fejlődésre.