Szimbólumok útvesztőjében – Az emojik gyorsan változó világa címmel tartott előadást Kiss-Kozma Georgina kutatásvezetőnk az MCC pécsi képzési központjában, a Kutatók éjszakáján múlt héten.

Szó volt többek között arról, hogy a szabadidőnk folyamatosan és rohamtempóban átalakul. Különösen jól megfigyelhető ez a fiataloknál. Ez a folyamat a globalizációnak az eredménye, a fogyasztói társadalom kialakulása pedig elsősorban a fiatalok életmódját érinti hangsúlyosan.

Sokan és sokat beszélnek arról, hogy a digitális média milyen hatással van a fiatalok életére, miképpen alakítja át az életük egyre több területét, a fogyasztási szokásaiktól a szociális kapcsolatokig.

Az előadásban a kultúrafogyasztás történeti átalakulását, az online kommunikáció generációs különbségeit tekintették át, miközben arra keresték a választ, hogy vajon a digitális nyelvhasználat milyen hatással lehet a fiatalok életének egyéb területeire, fenyegetést jelentenek-e a hangulatjelek, s miért is érdemes visszatérni a könyvek világához.