Július 27 és 29 között 3. alkalommal került megrendezésre a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt Esztergomban. Intézetünk idén is részt vett a fesztiválon, ahol könyvbemutatóval, előadásokkal és többféle játékkal vártuk az érdeklődőket.

Az idei MCC Feszten több mint 90 kiállító sátra volt megtalálható az EDU-sétányon, köztük az Ifjúságkutató Intézeté is.

Sátrunkban került bemutatásra az Ifjúság+ (Öt kérdésben a magyarországi 15-39 évesekről) c. kiadványunk. A honlapunkon is megtalálható kiadvány, az alábbi öt témakörben vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét:
1. gazdasági stratégiák inflációs környezetben
2. közösségi média és véleménynyilvánítás szabadsága
3. posztmodern kultúrafogyasztás - klasszikus zene és magyar filmek
4. társas támasz
5. a jelen és 2050 Magyarországának problémái

Székely Levente intézetigazgatónk 2 panelbeszélgetésen is részt vett. Előbb a FIatalok Batthyányi Köre meghívására Nagy-Vargha Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkárral beszélgetett a Z generáció életpálya modelljeiről, majd roma fiatalok mobilitási esélyeiről beszélgetett Antal Istvánnal, az MCC Roma Tehetség Program vezetőjével.

Sullivan Ferenc kutatónk a MOL Nagyszínpadán vezetett nemzetközi beszélgetést az online párkeresés útvesztőiről. Az eszmecsere résztvevői Meghan Murphy újságíró-podcaster, Nina Power filozófus és író, valamint Vincent Harinam adatszakértő voltak. A beszélgetés során egyetértés fogalmazódott meg abban, hogy a személytelen randiappok világa helyett tartós, érzelmi alapú párkapcsolat kialakításához szerencsésebb, ha a fiatalok az online térből kilépnek a való életbe.

Lőrinc utcai sátrunkban több játékkal is vártuk a fesztiválra kilátogatókat, aki elért egy bizonyos pontszámot, ajándékban részesült. Kettő feleletválasztós kvízt lehetett kitölteni; az egyikben olyanokra kérdeztünk rá, hogy "ki a legfiatalabb?", "hány éves a legfiatalabb?", a másikban pedig a fiatalokról készült kutatások különböző statisztikai adatairól tettünk fel kérdéseket magyarországi és európai vonatkozásban. További játékunk volt a "Ki vagyok?" nevű arcfelismerő játék, amiben a Faceapp segítségével fiatalítottunk meg híres embereket. Az aktívabb mozgásra vágyóknak "sörponggal" is készültünk.

A három nap alatt rengetegen fordultak meg a sátrunkban, köszönjük szépen a nagy érdeklődést! Jővőre is várunk mindenkit szeretettel az MCC Feszten!