Nagy számú szakmai közönség és érdeklődő jelenlétében zajlott intézetünk szeptember 26-i budapesti rendezvénye, melyen négy magyarországi nemzetiségi ifjúsági szervezet elnöke osztotta meg gondolatait a magyarországi nemzetiségi fiatalok közösségformáló tevékenységéről és perspektíváiról.

A beszélgetésen a német nemzetiséget Jordán Blanka, a GJU - Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher elnöke, a román fiatalokat Sztrein Virág, a Magyarországi Románok Ifjúsági Szervezete elnöke, a szerb közösséget Krkeljics Mirkó Mitár, az Udruženje-ZORA-Egyesület elnöke, míg a szlovák közösséget Szeljak Bence, a Organizácia slovenskej mládeže v Maďarsku (MASZFISZ) elnöke képviselte. A kerekasztalt Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója moderálta.

A beszélgetés során a meghívottak bemutatták szervezetük struktúráját és misszióját, valamint személyes elköteleződésüket. A kulturális identitás megerősítése kapcsán kiemelt hangsúlyt kapott a családi közösség és a kortárs csoportok szerepe, az oktatási-nevelési lehetőségek, valamint a hagyományok és a modernitás közötti egyensúly kérdése.

A kerekasztal-beszélgetést megelőzően Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) igazgatója tartott felvezető előadást.