2024-ben augusztus 1. és 3. között került megrendezésre a negyedik MCC Feszt Esztergomban, ahol három napon keresztül az Ifjúságkutató Intézet is jelen volt kiállítóként. Rengetegen látogatták meg sátrunkat, ahol a kiadványaink mellett ajándéktárgyakat is lehetett nyerni különböző kvízek kitöltésén és játékokon keresztül. 

Emellett intézetünk munkatársai részt vettek a fesztivál több szakmai programjában, panelbeszélgetésében is.

Első napon a sátrunkban Székely Levente intézetigazgatónk és Kiss-Kozma Georgina kutatásvezetőnk bemutatta a "Fesztgenből a Fastgenbe - A fesztiválok új nemzedéke" c. friss fesztiváljelentésünket. 

A második napon két panelben vettünk részt.  A Suzuki Dunakanyar Színpadnál bemutattuk az "Egy jobb világért - 110 éves a magyar cserkészet" c. kötetet, amelynek egyik szerkesztője Székely Levente intézetigazgatónk. Ő és Kiss-Kozma Georgina kutatásvezetőnk is részt vett a bemutatón. Hozzájuk csatlakozott Nagy-Vargha Zsófia (fiatalokért felelős helyettes államtitkár), Kelemen László (katolikus pap, országos elnökségi tag, Magyar Cserkészszövetség), Réti Gergely (igazgatói megbízott, MCC) és Genda Noémi (hallgató, MCC).

A Katona Színpadnál az "Így születik az író: olvas - ír - ismétel!" c. panelt moderálta Kiss-Kozma Georgina kutatásvezetőnk. A digitális kultúra térnyerése alapvető változásokat hozott az élet szinte minden területén. Ma, az internet korában mindent tudunk, vagy legalábbis úgy érezzük, hogy a lehetőség adott, hogy minden információt nagyon rövid idő alatt begyűjtsünk. De napjainkban valóban többet tudunk-e annál, mint a korábbi generációhoz tartozó felmenőink tudtak? Mennyire ismerjük és értjük a történelmünket, s hogyan segíthetik a történelmi regények a múlt felfedezését? Mennyi kutatómunka áll egy történelmi regény megírása mögött, hogyan választ témát az író, s mi segíti abban, hogy megtalálja az egyensúlyt a történelmi hitelesség és a szórakoztatás között? És végső soron mindenki íróvá válik, aki ír, vagy írónak születni kell? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat. A panel résztvevői voltak: Karády Anna (jogász,író), Bán Mór (író), Ludvig Orsolya Stefanie (marketing és kommunikációs igazgató, Libri-Bookline).

A fesztivál harmadik napján négy kerekasztalban is szerepet vállaltunk.

A Nagyszínpadon az "Apáról fiúra - Generációváltás a gazdaságban" c. panelbeszélgetést moderálta Székely Levente igazgatónk. Bár elsőre azt gondolnánk, a generációváltás nem csupán a vezetői pozíciók átadását jelenti, hanem stratégiai átmenetet a digitalizáció, automatizáció és globalizáció kihívásainak kontextusában. A fejlődési lehetőségek mellett azonban nehézségekkel is szembe kell nézni, például technológiai fejlődés követelményeinek való megfelelés vagy a piaci változásokhoz való alkalmazkodás. Potenciálja abban rejlik, hogy új perspektívákat hoz a vállalat irányításába, új innovációkat és üzleti modelleket teremtve, elősegítve ezzel a vállalatok hosszú távú fenntarthatóságát és növekedését. A panel résztvevői voltak: Bárány László (alapító-tulajdonos, Master Good Cégcsoport), Szabados Márk (ügyvezető igazgató, Mogyi), Gellért Ákos (alapító-tulajdonos, Naturtex Kft).

A Suzuki Dunakanyar Színpadon "Dr. AI avagy van értelme napjainkban tanulni, kutatni vagy a mesterséges intelligencia ezt feleslegessé teszi?" c. panelt is Székely Levente intézetigazgatónk moderálta. A panel résztvevői voltak: Taracközi Anna (elnök, DOSZ Közigazgatás-tudományi osztály), Kovács Levente (rektor, Óbudai Egyetem), Sándor Barnabás (vállalatcsoport kiberbiztonsági vezető, 4IG).

Szintén utóbbi helyszínen, Kiss-Kozma Georgina kutatásvezetőnk vett részt az "Így olvastok ti!" c. kerekasztalban. A panel további résztvevői voltak: Szakos Enikő (kutató, Tanuláskutató Intézet), Gorácz Anikó (kommunikációs vezető, MCC Press), Ludvig Orsolya Stefanie (marketing és kommunikációs igazgató, Libri-Bookline). 

Végül a Sportszínpad + Holló Közösségi Térben, a "Sport és lélek: mentális Regeneráció" c. panelben vett részt Pöltl Ákos kutató-szakértőnk. Az utóbbi években egyre többször lehet hallani arról, hogy a fiatalok mentális egészsége világszerte válsághelyzetben van. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért?  Bár egyszerű lenne azt válaszolni, hogy a digitális környezet miatt, azonban, a probléma sokkal összetettebb és szélesebb társadalmi gyökerekkel rendelkezik. Az internet és a közösségi média korában a fiatalok életében ugyanis a digitális tér szinte megkerülhetetlenné vált. Bár számos előnyt kínál, például az információhoz való könnyű hozzáférést és a kapcsolattartás lehetőségét, ugyanakkor komoly mentális egészségügyi kihívásokat is generál. Ha ez nem lenne elegendő kihívás a mentális egészségügyi válságnak más gazdasági, társadalmi tényezői is lehetnek. Az előadók ezekről a problémákról, és az azokra adható megoldásokról beszélgettek. A panel további résztvevői voltak: Hal Melinda (kutatásvezető, Tanuláskutató Intézet), Horváth Szilárd (műsorvezető, MTVA), Szász Máté (sport szakmai vezető), Kammerer Zoltán (háromszoros olimpiai bajnok kajakozó).

 

2025-ben találkozunk az ötödik MCC Feszten!