A Nemzeti Ifjúsági Tanács tavaly, az Ifjúság Európai Évében indította el „Ismeretlen ismerőseink – a fiatalok” címet viselő szakmai könyvsorozatát. A „Kívánj tizet – A magyarországi fiatalok nemzedéki önreflexiója és jövőképe” című kötet Pillók Péter, a Századvég Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának vezetője és Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója szerkesztésében 2022-ben jelent meg.

A sorozat második kiadványa, a szintén Pillók Péter és Székely Levente által szerkesztett „Hard times create strong youth – The Impact of the Era of Crisis on Future Generations” című angol nyelvű tanulmánykötet célja, hogy a magyar és közép-európai fiatalok helyzetét és problémáit nemzetközi, európai és globális kontextusban tárgyalja és mutassa be. A kötet bemutatóján, melyet október 16-án tartottak a budapesti Európa Pontban, a szerzők és szerkesztők mellett a hazai és európai ifjúságpolitika releváns érintettjei és döntéshozói is reflektálnak a tanulmányok legfontosabb állításaira.

A kötet bemutatóján Pillók Péter, a kötet szerkesztője és Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke mondott köszöntőt, majd Balogh Bence, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője „Gazdasági válság és a fiatalok lakhatása” címmel tartott a téma európai összefüggéseit is taglaló előadást. Ezt követően Székely Levente „Ifjúság a kiszámíthatatlanság korában” címmel adott elő a fiatalokat sújtó bizonytalanságokról, nemzedéki frusztrációkról. A kötetbemutatót kerekasztal-beszélgetés zárta Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Molnár Bálint, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ Igazgatója és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója részvételével, Kovács Péter moderálásában.

A kötetben a Mathias Corvinus Collegium kutatói számos tanulmányt jegyeznek: Marsai Viktor Sayfo Omar, Tárik Meszár és Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatói az afrikai és közel-keleti fiatalok migrációs tendenciáiról, Kovács-Magosi Orsolya, a Klímapolitikai Intézet kutatója és Philip Hammond vendégkutató a klímadiskurzus ifjúsági képviselőiről, míg Székely Levente és Dmitry Rudenkin vendégkutató a szingularitás korszakának küszöbén álló ifjúságról írtak tanulmányt.

A könyv teljes terjedelemben szabadon elérhető itt: https://ifjusagkutatointezet.hu/en/kiadvany/hard-times-create-strong-youth