Az Ifjúságkutató Intézet május 26.-ai rendezvényén fiatal polgármestereket látott vendégül, akik a településeiken élő fiatalokról meséltek, többek között arról, hogy jelenleg milyen nehézségeik vannak, valamint hogyan teszik vonzóvá számukra a települést.

A kerekasztal-beszélgetést megelőzően az Ifjúságkutató Intézet vezetője, Székely Levente által tartott felvezető előadásból megtudhattuk, hogy a fiatalokat nem igazán érdekli a politika és a politikusokban is kevéssé bíznak (35 százalékban bíznak). A polgármesterekbe vetett bizalmuk azonban sokkal nagyobb (65 százalékban bíznak bennük), különösen az ország északi területein, ahol a meghívott polgármesterek többsége tevékenykedik.  Az ellentmondás azzal magyarázható – emelte ki az előadó – hogy a fiatalok személyükben nem politikai szereplőt, hanem közvetlenebb, közösségi vezetőt látnak, főleg olyan kisebb településeken, ahol a mindennapokban is találkozhatnak és beszélhetnek velük.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt Angelovics Helga, Golop Község polgármestere; Ésik Árpád, Tiszamogyorós Község polgármestere; Mikola Gergely, Encs Város polgármestere és Varga Tibor, Kaposkelecsény Község (Felvidék) polgármestere. A beszélgetést Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatója moderálta.

A polgármesteri létnek minden bizonnyal kisebb, de jelentős részét képezi a helyi fiatalok megtartása és visszacsábítása. A fiatal településvezetők arról beszélgettek, hogy mi érdekli legjobban a fiatalokat, milyen problémáik vannak és mit tesznek annak érdekében, hogy vonzóbb legyen számukra a település.

Mind egyetértettek abban, hogy a közösségi programok, koncertek, kiállítások szervezése fontos ahhoz, hogy vonzónak tűnjenek a fiatalok számára, emellett szükséges, hogy más korcsoportoknak is legyenek elérhető programok, hiszen a költségvetésnek csak kis részét tudják rendezvényekre költeni. A programok mellett pedig a kialakult közösségek és civil kezdeményezések támogatását is elengedhetetlennek tartják.

Emellett a kisebb településeken kulcsfontosságú, hogy a fiatalok személyesen is tudjanak beszélni a polgármesterrel és meg tudják osztani felmerülő igényeiket, problémáikat, emiatt a négy fiatal településvezető különösen ügyel arra, hogy jó kapcsolatot ápoljon a településen élőkkel.

A fiatal településvezetők úgy látják, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok számára az óvodai kapacitás növelése is szempont, valamint, hogy legyenek a közelben elérhető munkahelyek és szolgáltatások és új vagy felújított lakóhelyek az ideköltözők számára.

Némelyiküknek az első pár polgármesteri hónap nehézkesen telt, de kitartással és sok belefektetett munkával kézben tartják településeiket még úgy is, hogy a képviselőtestület és sokszor a településen lakók döntő része is idősebb náluk.