Ha nyár, akkor fesztivál! Az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában felmérte a 15–39 évesek nyaralási és fesztiválszezonra vonatkozó terveit. Az eredményekből kiderült: a megkérdezettek harmada tervez külföldi vakációt, míg negyedük ellátogatna valamilyen fesztiválra.

Az elmúlt néhány év rendszerszintű folyamatai fundamentális hatással voltak a turisztikai szektorra is. Legjelentősebb átalakulást kétségtelenül a koronavírus-járványnak köszönhetjük, de az egész Európát érintő gazdasági változások hazánkat sem kerülték el. Az Ifjúságkutató Intézet kutatása szerint a 40 év alattiak felére (54%) jellemző, hogy az utóbbi fél évben költségcsökkentés céljából lemondtak a nyaralásról. A megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációs tervek legkevésbé a 15–19 éveseket (46%), míg leginkább a 35–39 éveseket (59%) jellemzik. A kutatásból továbbá megállapítható, hogy az iskolai végzettség emelkedésével nő annak valószínűsége, hogy nem változnak az elképzelések a nyaralás terén, míg az alapfokú végzettségűek 61 százaléka, addig a diplomások 43 százaléka mondott le eredeti terveiről.

Az Ifjúságkutató Intézet friss, reprezentatív kutatása az idei szezonra vonatkozó terveket is vizsgálta. Az eredmények alapján elmondható, hogy a 40 év alatti fiatalok harmada (32%) tervezi, hogy az előttünk álló nyáron legalább egy hetet külföldön tölt, illetve a férfiakra inkább jellemző (36%), mint a nőkre (27%), hogy idegen országbeli nyaralást terveznek. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűeknek ötöde (22%), addig a diplomásoknak közel fele (47%) gondolkodik határainkon túli vakációban. Korcsoportok szerint e tekintetben a 25–29 évesek emelkednek ki (35%), őt követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28%). A külföldi nyaralási terveket alapvetően befolyásolja a megkérdezettek pénzügyi helyzete: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73%) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12%). Az eredményeket a vélt anyagi helyzet mellett, valószínűsíthetően az Európa-szerte tapasztalható áremelkedések is befolyásolják, amelyek a turizmust sem kímélték. Továbbá az a tény sem elhanyagolható, hogy a koronavírus-járvány – amelynek hatása még most is érezhető – e szektort sújtotta a leginkább.

A hagyományos zenei szereplők mellett minden évben új lehetőségeket kínál a fesztiválszezon is. Két évvel ezelőtt robbant be a köztudatba az MCC Feszt, amely egyszerre képviseli a zenei és a szakmai (szín)vonalat a palettán, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. A szervezők idén is sok újdonsággal, még nívósabb előadókkal és szakmai programokkal készülnek a látogatók számára.  

Míg a 2020-as évben a 15–29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy részt vett az elmúlt egy évben valamilyen fesztiválon, addig e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban – derült ki az Ifjúságkutató Intézet kutatásából. A 20–24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32%), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20%). Figyelemreméltó, hogy míg a külföldi nyaralási tervek erősen függenek az iskolai végzettségtől és az anyagi helyzettől, addig a különböző végzettségűek hasonló mértékben terveznek részt venni a fesztiválokon. Ugyanígy, a különböző anyagi helyzetű megkérdezettek fesztivállátogatási tervei között sem olyan élesek a különbségek.

Az adatok olyan közvélemény-kutatásból származnak, amelyet az Ifjúságkutató Intézet készített a 15–39 éves magyar állampolgárok körében, országos, reprezentatív 1000 fős mintán, személyes megkérdezéssel (TAPI).

Budapest, 2023. május 15.