A mesterséges intelligencia átszövi mindennapjainkat, az élet szinte minden területén érezzük jelenlétét - legyen az egy beadandó dolgozat, szakmai asszisztencia, kreativitást igénylő feladat, de akár egy orvosi diagnózis felállítása. Azonban jó tisztában lenni azzal is, hogy mennyire végtelen, és használata milyen veszélyeket rejthet magában.

Az AI rövidtávon nagyobb kényelmet és hatékonyságot eredményezhet, hosszú távon viszont felmerülhet a kérdés, hogy vajon elbutulunk-e a technológia által nyújtott kényelem és az azonnali válaszok hatására. Az emberi gondolkodás és kreativitás kihívás elé állhat, ha túlságosan is rábízzuk magunkat a gépi megoldásokra.

Az emberek esetlegesen hajlamosak lehetnek elmagányosodni, ha inkább a gépekkel kommunikálnak, mint egymással. Az AI által nyújtott társas kapcsolatok nem helyettesíthetik az emberi élményeket és a társas érintkezést.

Székely Levente intézetigazgatónk és Radnai Fanni kutatónk adott elő a témában az MCC debreceni és szekszárdi központjában.