ire egy gyerek felnő, tizenötezer órát tölt el a számítógép vagy okostelefon előtt, miközben tízezer óra alatt egy hangszeren is megtanulhatna játszani! Sőt, ugyanennyi idő egy idegen nyelv magas szintű elsajátítása.

Az internet, a közösségi platformok és a videójátékok azonban a drogokhoz hasonló hatásmechanizmussal növelik a boldogsághormon szintjét, így hamar függőséget okoznak. A Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás és a felvidéki MCC meghívására Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője látogatott Dunaszerdahelyre.

Előadásából megtudhattuk, a kiskorú átlagfogyasztó napi hat-nyolc órát tölt a Tik-Tok, az Instagram, a YouTube, a Facebook és a Messenger használatával. A valóságban ezek a platformok nem ingyenesek, hiszen figyelmünkkel fizetünk értük. Na és persze, ott van a Netflix, s az egyéb streaming-szolgáltatók, melyek legnagyobb konkurenciája nem a Tik-Tok, hanem az alvás. Márpedig az alváshiány és a töméntelen mennyiségű információk egyvelege egy idő után pszichés zavarok kialakulásához is vezethet.

Pöltl Ákos kiemelte, a telefonokat és a számítógépeket már nem tudjuk száműzni az életünkből, de annyit megtehetünk, hogy elalvás előtt kizárjuk a mobilokat, laptopokat és tableteket a szobából, hogy ne akadályozzuk meg az alváshoz szükséges hormonok termelődését.