Ezek a mai fiatalok! Bezzeg a mi korunkban! – hangzik sokszor – tévesen - a felkiáltás a felnőttek körében. Szülők Akadémiáját tartott az MCC nyíregyházi képzési központja, ahol a mai fiatalok, a Z és az alfa generáció került górcső alá, megvitatva mindazt, amit gondolunk a mai gyerekekről, fiatalokról.

Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője hangsúlyozta: keressük az azonosságokat, a közös pontokat a mai generáció tagjaival, s ne a különbözőségekre fókuszáljunk. Az elmúlt 20 évben a 15-29 éves korosztályban végzett kérdőíves kutatások szerint nincs új a nap alatt, a fiatalok ugyanazt várják az élettől, mint szüleik, csak alkalmazkodnak a megváltozott világhoz: ők is szeretnének házasságot kötni, családot alapítani, közösséghez tartozni, barátokat szerezni.

Ugyanakkor felismerik és felmérik az online világ veszélyeit, tudják, hogy pont ez a közeg - amelyben sokszor magabiztosan mozognak - alkalmatlan a párkeresésre, a társas kapcsolatok működtetésére.

Szülőként abban áll a felelősségünk, hogy a hagyományos értékrendet megmutatva, azt megtartva segítsük őket, hogy családban eltöltött boldog, sikeres életük legyen!