A Mathias Corvinus Collegium beregszászi képzési központjában került sor az “Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet” című könyv bemutatójára. A kerekasztal-beszélgetésen a cserkészet múltját, jelenét és jövőbeli lehetőségeit vitatták meg a könyv szerkesztői és a terület szakértői.

„Ez a könyv hozott engem a cserkészethez közel. Véleményem szerint a cserkészetnevelés értékátadás szempontjából nagyon fontos, de közösség szempontjából is kiemelten az. Kutatások is bizonyítják, hogy manapság az ifjúsági közösségek nincsenek túl jó állapotban, aminek megannyi oka van. És ez nemcsak a magyarságra jellemző, nemzetközi kutatások is ezt mutatják. Ám a cserkészet éppen arról szól, hogy mindazt, amit elsajátítanak a fiatalok, azt közösségben tegyék, és emiatt rendkívül értékesek ezek a kezdeményezések - hangsúlyozta Székely Levente, intézetünk igazgatója, a könyv egyik társszerkesztője.

Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhely kutatója, cserkészvezető elmondta, a kötet létrehozásának ötlete másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne és Székely Leventében. "A könyv megírásával az volt a célunk, hogy méltó emléket állítsunk a magyar cserkészmozgalom 110 éves történelmének, és egy olyan kötetet hozzunk létre, ami nem csupán történeti szemüvegen keresztül, hanem más társadalomtudományi fókuszokból is vizsgálja az ifjúságnevelő szervezet helyzetét napjainkig.

Kárpátalján hosszú évtizedes kihagyás után 1991-ben szerveződött újra a cserkészet, és mára igazi sikertörténetnek mondható, hangsúlyozta Popovics Pál. "1991-ben heten, hét településen kezdtünk el cserkészcsapatokat szervezni: Beregszászban, Munkácson, Csongoron, Huszton, Técsőn, Nagyszőlősön és Ungváron. Annyira népszerű lett ezekben a városokban a fiatalok körében a cserkészet, hogy hamarosan megsokszorozódott a tagok száma. A következő év nyarára már több mint százan cserkészkedtek Kárpátalján. Viszont mi soha nem a létszámra hajtottunk, hanem a minőségre, de hála Istennek évről-évre egyre több fiatal vezetőnk lett, akik szívvel-lélekkel végezték, végzik a rájuk bízott feladatokat. Ez is volt az egyik célunk, hogy kiváló vezetőket képezzünk, és nemcsak a cserkészet számára, hanem magyar közösségünk számára. Közülük mára sokan tanárok, szervezeti vezetők, aktivisták lettek" – hangsúlyozta a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

A beszélgetést egy fiatal cserkész, ifj. Berecky Tamás moderálta.