Az AI elhozza azt az elbutulást az emberiség történetében, amit anno az írás, majd a könyvnyomtatás elterjedése kapcsán is megjósoltak már? – tette fel a kérdést Székely Levente, intézetünk igazgatója Szegeden az AI, Állj! - A mesterséges intelligencia társadalmi hatásai című előadása során.

A kérdés minden nagyarányú technológiai fejlesztés során felmerül, így napjainkban is, tekintve, hogy elérkeztünk arra a pontra, amikor a mesterséges intelligencia olyan szintre ért, hogy már sakkbajnokokat ver meg egy órányi tanítást követően, vagy éppen jobb grafikát készít, mint egy képzett grafikus. Fejlődése folyamatos és ugrásszerű, egyéni és társadalmi hatásai megjósolhatatlanok. A helyzetet nehezíti az a tény is, hogy ez a jelenség mára már az egyszerű hétköznapi felhasználó elektronikus eszközein is elérhető, könnyedén használható, így hosszú távú hatásai egyelőre beláthatatlanok, melyre jó példa a ChatGPT is.

Bár tény, hogy a határtalan lehetőségeket kínáló, ma már szinte mindenki kezében ott lévő okostelefonok kapacitását az emberiség macskás képek és videók nézegetésére használja a statisztikák szerint, mégis az AI kínálta előnyök mellett megjelennek annak hátrányai is. Így a jövőben óriási szerepe lesz a kibervédelemnek, tekintve, hogy életünk egyre jobban áttevődik az online térbe. A mesterséges intelligencia a bűnözők kezébe is egyre kifinomultabb módszereket ad, ugyanígy oda kel figyelnünk a deepfake, vagy a cyberbulliyng problémaköreire is.