Ma vette kezdetét a Budapesti Demográfiai Csúcs, amely immár ötödik alkalommal helyezi középpontba a család fontosságát. Az Ifjúságkutató Intézet ebből az alkalomból publikált felmérése is erre hívja fel a figyelmet. A fiatalok meghatározó része magányos, amelyből a legtöbbjük számára a család jelenti kiutat.

A magány körülvesz – intő jelek!

A társas támasz, a közösséghez való tartozás fenntartása kiemelten fontos a testi és lelki egészség megőrzésében. Lényeges, hogy tegyünk az elmagányosodás ellen, hiszen az egyedüllét sérülékeny helyzetbe sodorhatja a fiatalokat. Az MCC égisze alatt működő Ifjúságkutató Intézet friss adatai szerint a fiatalok 15 százaléka gyakran, további 5 százaléka pedig mindig magányosnak érzi magát. A fiatalok több, mint fele (52 százalék) úgy látja, egyre többen szenvednek a magánytól környezetükben.

Az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásában vizsgált, magyarországi 15–39 éves fiatalok közül tízből nyolc nyilatkozott úgy, hogy egy olyan baráti társaság része, ahol érzelmi támogatásban is részesül, így a legtöbbjük számára elérhető egyfajta védőháló az egyedülléttel szemben. Ezzel is magyarázható, hogy a fiatalok 80 százaléka csak ritkán vagy soha nem érzi magát magányosnak.

A legjobb kiút a család!

A mindennapokban a magyar fiatalok túlnyomó többsége (82 százalék) tesz azért, hogy ne legyen magányos. A legtöbben az emberei kapcsolataikra támaszkodnak: 31 százalékuknak a család nyújt ebben segítséget, 26 százalékuk kortársaihoz, barátaihoz fordul. A magány ellenszereként a kirándulást, sportolást is felsorolják a fiatalok (20–20 százalék), de közel ilyen gyakran említik a médiatartalmak fogyasztását, a különböző digitális eszközök használatát, mint megküzdési stratégiát.

A kutatás részleteit az IFJÚSÁG+ – Öt kérdésben a magyarországi 15–39 évesekről című jelentésből ismerhetik meg az érdeklődők, amely elérhető az intézet hivatalos honlapján.

A felmérés a 15–39 éves, magyar állampolgárok körében 2022 végén 2023 elején készült 1000 fős, országosan reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel (TAPI).

 

Budapest, 2023. szeptember 14.